Jag har en tiger

image783

Jag är normalt sett ganska tveksam till välgörenhet, inte till välgörenheten i sig men det ganska nedlåtande, postkoloniala och materialistiska synsätt vi har gentemot dem vi hjälper.
När kom vi på att livet inte går att leva utan en massa teknik, elektronik och hysterisk shopping? Att "köpa ett barn" och sedan prenumerera på det ter sig ganska märkligt för mig även om avsikterna är goda. Nu vet jag förstås att man inte köper ett barn i den bemärkelsen, men fundera en stund på hur de behövande framställs.
Jag tycker det känns konstigt att exponera människor som om de vore djur som man kan adoptera, inget ont om alla som ger till välgörenhet, det är medias framställning av oss duktiga vita som skyndar till och hjälper de stackars svarta barnen som jag värjer mig emot. För mig är inte välgörenhet mot tredje världen välgörenhet, det är en skuld vi betalar tillbaka för att ha sugit ut, terroriserat och exploaterat länder i nuvarande fattigdom under århundraden, när de hjälpta tackar för all vår hjälp ger det mig ångest. De är inte skyldiga oss något, jag önskar att de inte skulle behöva hamna i tacksamhetsskuld så att vi kan slå oss för bröstat över att vi hjälpt de "små liven" som jag vid flera tillfällen har hört folk säga med precis de orden.
Trots detta betalar jag en liten summa per år till WWF för att bevara den starkt utrotade tigerstammen. Djuren är så maktlösa, vi människor har i alla fall lite möjlighet att styra våra liv. Jag kanske är lite bitter, men man blir så ofta besviken på människor, men sällan på djuren. Så har jag erkänt min dubbelmoral, trots mina åsikter ger jag till välgörenhet ändå.  Vad tycker ni, håller ni med eller tycker ni jag har helt fel?

Kommentarer
Postat av: Patricia

Svar: Såklart han är lika söt.. Sötare.. :) (a)

2007-12-05 @ 11:44:19
URL: http://PATRICIAAS.blogg.se
Postat av: gallon.blogg.se

svar: haha:) det kanske faller juryn i smaken! nytänkande:)

2007-12-05 @ 11:51:11
URL: http://gallon.blogg.se
Postat av: Maria

bra skrivet!

2007-12-05 @ 12:29:28
URL: http://fashionstars.blogg.se
Postat av: Anna

Jag förstår din tanke, och visst kan se det lite som att man köper sitt samvete rent. Men samtidigt anser jag att det är så mycket bättre än att inte göra något. Om man ser på fadderbarns-verksamheten så bidrar den till att barn, deras familjer och samhället dom lever i har det lättare för att klara sig på egen hand och framförallt då att barnen får gå i skolan och får hälsovård - och det tycker jag går före på vilket sätt "välgörenheten" ser ut (alltså tex formen med fadderbarn). Hade kunnat skriva hur mycket som helst om det här, men ska fortsätta med uppsatsen istället :-)

2007-12-05 @ 13:32:41
URL: http://skaninginorrland.blogg.se
Postat av: Tobias

Ha en bra dag du med :)

2007-12-05 @ 14:13:34
URL: http://grymtroligperson.blogg.se
Postat av: Emelie

Jag tycker det är jätte bra att kunna hjälpa till för djuren men önskar man kunde få mer information om vad pengarna verklign gör :) jag har själv varit späckhuggarfadder och funderar på att ta tag i dt igen! ha en bra dag!

2007-12-05 @ 14:22:14
URL: http://sweetbutterfly.blogg.se
Postat av: carro

Tack! Ha en fin dag du med :)

2007-12-05 @ 14:31:24
URL: http://carroat.blogg.se
Postat av: Aleya

Jag är själv isbjörnsfadder och skänker varje månad en slant som går till klimatforskning.

2007-12-06 @ 10:28:52
URL: http://aleya.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Jag har placerat min blogg i Norrtälje på bloggkartan.se Bloggtoppen.se