FEST, MAT, DRYCK OCH BAKVERK

MITT 30-ÅRS FIRANDE

Den 3 juni 2006 firade jag min 30-årsdag med vänner och bekanta. Först serverades champagne och jordgubbar samt skagenröra, sedan en stor buffé med öl och vin och öppen bar hela kvällen.


 

Grillspett, Gazpacho, hembakt bröd och franska ostar från Collins Ostbod i Norrtälje



Gott och blandat från buffén




Jag och Lina vid champagnebordet Gabriel och Viktor visar upp solglasögon



Brian har bytt om och släppt ut håret efter maten

MOUSSETÅRTA



Tårtsmet:
5 1/2 Gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
7dl grädde
250-300 g fruktpuré (osötade mosade bär eller frukt)

Fruktgeléglasyr:
2 gelatinblad
2dl saft, ganska stark

Dekoration:
Säsongens bär eller frukt samt ev grädde att spritsa kanterna med

Springform
Plastfolie
Tårtan blir godast på bär som hallon, smultron eller körsbär. Mango är också en god smaksättare.

Lägg gelatinet till tårtsmeten i blöt i kallt vatten några minuter
Vispa äggulan med flosockret till en luftig pösig smet
Vispa grädden
Tårtan blir väldigt mäktig om man använder tjockgrädde, för lite lättare tårta, använd vispbar grädde
med mindre fettinnehåll
Häll av vattnet från gelatinbladen utan att krama ur dem
smält gelatinet tillsammans med ca 1 dl av den vispade grädden på svag värme
Tänk på att gelatinsmeten samt resten av ingredienserna bör vara rumstempererade när de blandas ihop, annars stelnar lätt gelatinet ojämt. Ställ inte gelatinsmeteni kylen då den delvis kan stelna, vänta tills den har svalnat i rumstemperatur!
Vänd ihop grädde, äggsmet, fruktpure samt gelatinsmeten till en slät mousse, vispa ej
Häll smeten i en springform, gärna klädd med plastfolie så blir tårtan lättare att ta ur. Ju mindre springform ju bättre, så tårtan blir hög och fin
ställ formen i kylen tills smeten stelnat, tar ca ett par h
Tårtan kan också frysas, tinar på ca 3 h
Lägg gelatinet till glasyren i blöt några minuter och smält dem sedan långsamt med saften
Om du vill ha en lite mer färgglad tårta, använd saft med stark färg eller använd karamellfärg
låt glasyren kallna i rumstemperatur tills den börjar tjockna något, skopa sedan försiktigt ut smeten över tårtan innan du tagit bort formen, låt stelna, dekorera




CHOKLADTÅRTA

Tårtsmet:
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Glasyrtryffel:
100 g smör
300 g mörk choklad, block eller annan
2dl grädde
1 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret och låt smalna av
Knäck äggen i en bunke
Blanda ner det smälta smöret och sedan de övriga ingredienserna,
rör inte mer i smeten än vad som behövs
Häll smeten i en springform, ju mindre formen är i diameter, ju högre kaka
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter tills kakan är fast i kanterna men mjuk i mitten
Låt svalna

Ställ fram smöret så det blir rumstempererat eller kör några sekunder på defrost i mocron så det blir lite mjukt
Hacka eller dela chokladen
koka upp grädde och socker, häll det över chokladen och rör runt till en slät smet
låt stå i kylen någon halvtimme tills glasyren stelnat något, bre sedan galasyren över den kalla kakan och dekorera med bär, blommor eller grädde
Snyggt är också att vira ett sidenband runt kanterna

GALET GODA BANAN & CHOKLADMUFFINS MED KAFFEGLASYR

SMET:

75 G SMÖR
2 ÄGG
1,5 DL SOCKER
1/2 DL MÖRK SIRAP
3 DL VETEMJÖL
2 TSK BAKPULVER
2 TSK VANILJSOCKER
1 DL GRÄDDE
2 MOSADE BANANER
50 G MÖRK CHOKLAD ELLER 3 MSK KAKAO
1 DL RIVEN KOKOS

GLASYR:

200 G FILADELPHILADELFIAOST
5-6 DL FLORSOCKER
4 MSK KAKAO
4 MSK SVALNAT KAFFE


Smält matfettet och lägg ner chokladen i det varma smöret och rör tills chokladen smält alternativt vispa ner kakaon
Blanda i resten av ingredienserna och häll upp i amerikanska muffinsformar, små eller stora
(Vanliga muffinsformar går att använda men ta dubbla, annars rinner smeten lätt ut)
Fyll formarna till ca 2/3
Grädda ca 15 min i 200 grader

Glasyren: Blanda färskosten, florsockret kakaon och kaffet till en ganska tjock, jämn smet
Bre över de avsvalnade muffinsens ovansida innan du tar av formarna
Det blir väldigt mycket glasyr så det går att göra halva satsen om man vill ha muffinsen lite magrare



SNITTAR OCH TILLTUGG:



TRADITIONELLA GURKSNITTAR

1 paket färskost av Philadelfiatyp
1-2 vitlöksklyftor
2-3 msk hackad dill, färsk eller frusen
vitt rostbröd
1 gurka
salt
peppar

Ta bort skalet på gurkan med en osthyvel och skiva den sedan i tunna skivor, också med osthyveln
Blanda färskosten med vitlök, dill, finhackad vitlök salt och peppar
Använd så mycket av varje ingrediens som du själv föredrar
Det går bra med svart, vit eller cayennepeppar
Bred smeten på en brödskiva, lägg på några skivor gurka och lägg på ytterligare en bredd skiva bröd ovanpå, tryck försiktigt ihop dem något
Skär bort kanterna på brödet och dela sedan brödskivorna över diagonalerna så det blir 4 små trekanter
Låt vila en stund i kylen före servering







Kommentarer
Postat av: Karro

mums! synd att jag missade kalaset men nu har jag recepten iaf så att jag kan provsmaka läckerheterna =)

2007-03-15 @ 08:38:17
Postat av: Karoline

Hej svej! Som sagt var, det finns mycket gott på den här sidan! Saknar dock receptet på chai-latten... Kramis!

2007-09-15 @ 14:28:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Jag har placerat min blogg i Norrtälje på bloggkartan.se Bloggtoppen.se