VI PÅ STENVRETEN

Stenvreten

Hej alla ni som läser min blogg, tänkte passa på att presentera mig själv lite! Jag kommer från Stockholm, Birkastan, men bor sedan ca 8 år tillbaka på familjens gård sedan tre generationer, Stenvreten i Roslagen.

Mina föräldrar, min bror och jag äger stället tillsammans men jag och min sambo sedan tio år, Brian, är de enda som bor här permanent. Brian är 33 år och kommer från början från Kaliforninen, så bloggen kommer nog att handla lite om våra resor dit också. Han är världens snyggaste och snällaste. Mina föräldrar Barbro och Roland är här en del på sommaren men min bror Gabriel och hans rottweiler Balder är här ganska ofta. Gabriel är 24 år, lång och snygg, pluggar juridik och bor i Birkastan. Han är singel också, så hör gärna av er så berättar jag mer om honom...
Tyvärr alla singeltjejer därute, Gabbe är numera upptagen, Josefin är hans nya ägare.



Vi har två hundar, Maia och Lillan som är egna uppfödningar och därmed halvsyskon, samt herrn i huset, katten Måns. Maia är schabrador och Lillan är schabrador/tervueren och en lyckad tjuvparning. Måns är stor, tjock och bondkatt. Tidigare har jag haft hästar under många år, men just nu har jag bara min lilla förstaponny som är utlånad. Själv går jag på ridskola just nu och tycker det är ganska lagom. Vi har också haft får, höns och ankor men just nu vill vi vara fria att göra lite annat än att passa djur hela tiden. Börjar dock att bli lite sugen på höns igen, vi får väl se, fortsättning följer...



Jag studerar på Stockholms universitet för en fil.mag i historia, konstvetenskap och etnologi. Tidigare har jag jobbat som undersköterska, ridlärare och servitris. Just nu jobbar jag extra på Arlanda i check in.

Min blogg kommer att handla om allt möjligt som jag tycker är roligt, men kommer i första hand att koncentrera sig till livet här på gården, såsom fester, trädgården, huset, djuren o dyl. Mode också förstås!

Vill också presentera de av våra vänner som vi umgås mest med, då de säkert kommer att dyka upp i bloggen senare.

Lina är en gammal hästkompis och syster till en gammal skolkompis till mig. Hon är här ganska ofta och har en kungspudel som heter Omme. Omme gillar att rida på folk hela tiden, så han går under namnet "Kramhund".

Oskar är Gabriels kompis och Linas ex. Han tycker inte så mycket om djur, så han har ju verkligen valt rätt umgänge.

(Lina och Oskar)

Karolin (Karro) är bördig från Gräddö som byn där jag bor heter, har varit här sedan hon var liten och känns lite som en lillasyster. Karro har en "pojköppenvän" (fritt för tolkning) som heter Frank och bor i Hamburg. Karro bor i Västerås men mammsen Britte bor kvar i byn. Karros Flat coated retriever heter Eddie.



Cecilia (Cissi) bor i Gävle men bodde här förut, hon började som en hästkompis fast nu är vi mer "riktiga" kompisar. Cissi är Maias favorit. Hennes föräldrar bor också i byn.



Det var en lång introduktion, men nu är den äntligen slut... Hoppas ni kommer att tycka om min lilla blogg!

Paris och Barcelona

PARIS


Om du åker till Paris, missa inte Montmartre, de gamla konstnärskvarteren kring Sacre Coeur. Strunta i turistfällorna med porträttmålning o liknande och strosa bara omkring i de pittoreska kvarteren eller se på utsikten. Blir du trött i benen finns en linbana från Sacre Coeur. Caféerna på de större gatorna är dyra och ser inte ut att vara värda ett besök.



På Rue St Honoré i 8:e arrondissemantet ligger trendiga konceptbutiken Collette. Missa inte ett besök där, det finns små saker med allt från vettiga priser, som försvarets hudsalva, till annat som inte passar en plånbok utan kungligt apanage. Även om man inte har råd med så mycket därinne är det ändå ett perfekt tillfälle att kolla in vad som enligt Collette är hetast just nu och ta inspiration från det!
Vill du lyxshoppa, alternativt förnstershoppa så håll dig kvar i området där de flesta stora modehus har butiker, eller ännu bättre, ta dig till en tvärgata till Champs Elysées, Avenue Montagne, som är en av de lyxigaste gatorna i världen. När du ändå är i närheten, gör ett besök på Louis Vuittons flaggskeppsbutik på Champs Elysées!
Lite mer modernt trendigt är området kring Operan och Bastille, 11:e och 12:e arrondissementet. Var inte rädd för att åka kommunalt, att ta Metron är billigt och enkelt.





Jag och pojkarna vid Moulin Rouge Montmartre



Jag i trappan på Louvren

Ett bra och billigt tips för att roa sig ute i Paris kvällstid är att ta sig till Latinkvarteren i 5:e och 6: arrondissementet, där finns mysiga pubar och restauranter och trevligt folk, många studenter och supertrevlig stämning. Det finns inte allt för gott om livsmedelsbutiker inne i de centrala delarna av paris. Dock finns mängder av bra bagerier och affärer som säljer vin och ost om man vill ut på picninc. Om man behöver mer vanliga livsmedel kan jag tipsa om en Monoprix på Avenue de L ´ Opera mellan 1:a och 2:a arrondissementet bara några kvarter från Louvren.



Nike från Samotrake

Louvren är ytterligare en plats i Paris som är väl värd att besöka. Det är enormt, så fundera ut i förväg vad just du vill se och försök att hålla dig till det om du någonsin vill komma ut därifrån!
Ytteligare sevärdheter är förstås Notre Dame och inte att förglömma, det svulstiga och fantastiska Versailles! I Versailles stora slottsträdgård finns ett jättemysigt café med trevlig personal och jättegoda glassbakelser. Till Versailles tar man sig med RER-tåg, vilket tar ca en halvtimme. Tänk på att Versailles liksom många andra muséer är stängt på måndagar!

Boende: Ett billigt och centralt hotell som vi bott på en gång, vilket då var rent fräscht och trevligt är Hotel Montpensier på Rue de Richelieu alldeles runt hörnet från Louvren och Tuileirierna.



BARCELONA

I februari 2007 var vi 3 dagar i Barcelona, en stad jag verkligen kan rekommendera!



Bild från strandpromenaden vid Ciutadella via Olimpica, ett ganska nybyggt område, tunnelbanestationen har samma namn, med flera restauranter med stora uteplatser och nattklubbar. Här finns också ett stort casino och hotell. När vi tog bilden satt vi på en restaurant och nattklubb som heter Baha Beach Club. Det var lite mer avslappnat än de övriga ställena men med superbra mat, till galet låga priser. Skaldjursfatet går inte att äta upp ensam, tänk på det om ni åker dit, att portionerna är enorma! Till det beställde vi i in en flaska Cava som bara kostade några euro! Det bästa minnet från Barcelona är helt klart maten. Om man inte vet vart man ska gå utomlands tycker jag det är svårt att hitta bra mat, i Stockholm känns ändå de flesta ställen ganska fräscha, det går alltid att få en fin sallad eller stor god smörgås, så är det inte i resten av Europa enligt min erfarenhet. Barcelona var dock suveränt. Deras motsvarighet till Capuchino heter Cafe con Leche och är jättegott tillsammans med en färsk croissant. I Spanien är de sötare än i Frankrike, med ett gott penslat överdrag av sockerlag.



En annan del av strandpromenaden



Brian och jag i Barri Gothic området nära La Rambla. Vi strosade omkring ganska mycket i Barri Gotic som är väldigt mysigt med massor av små affärer, tyvärr ganska mycket turistshopppar också. I El Born som ligger intill är det lite trendigare, men shopping är svårt i Barcelona, vi hittade i alla fall inte så mycket kläder och skor vi ville ha, men däremot är det ett utmärkt ställe att handla med sig växter från. På Ramblan som är uppdelad i olika delar är en av delarna blomsterförsäljarnas, där köpte jag en stor Bouganvillea och en Kamelia för bara några euro. I början av Ramblan på Place de Catalunya finns en stor Zara, men det finns mest samma saker som på Zara i Sverige.
Den stora höjdpunkten ligger vid Ramblan, La Boqueria, saluhallen, som ligger under ett tak som påminner om en tågstations. Därinne finns ett superbra pizzaslice ställe, fantastiska skaldjur samt frukt och grönt, små restauranter osv. Som våra svenska saluhallar, fast det är ju alltid roligare att gå i en man inte varit i förut... Missa inte de färdiga fruktsalladerna i en plastburk med gaffel till, mellan 2 och 3 euro och fantastiskt goda. Färskpressade fruktjuicer i portionsförpackningar finns för 1 euro.
På andra sidan Ramblan ligger Barri Xines, Barcelonas Chinatown. Det är också stadens glädjekvarter och inte alls på det lite roligare "lekfulla" sättet som i sexkvarteren i Paris eller Hamburgs Reperbahn, bara prostituerade som står uppställda som levande alléer längs gatan. Känns mest tragiskt.



La Sagrada Familia av den berömde hemmasonen Gaudi. Kyrkan ser väldigt olika ut från olika håll, så gå runt hela och titta. Akta er för horder av utklädda typer som vill ta kort mot betalning både vid Sagrada Familia och på Ramblan!



Gaudis La Pedrera, korten tagna från vårt hotellfönster i området Eixample. Vi bodde på hotel Condes de Barcelona, på den billigare delen av hotellet. Det är dyrt att bo i Barcelona så det hotellet var bra för vad det kostade när man jämför med andra hotell och läget var suveränt. Hotell Condes de Barcelona ligger på Passeig de Gracia. Hotellet är uppdelat på två hus på olika sidor gatan, den ena delen är mer fashionabel än den andra. Tyvärr får deras hemsida en att tro att det är den finaste delen man kommer att bo på viket inte var fallet i verkligheten, även om den billigare delen är ganska bra också. I samma byggnad som den delen ligger en suverän liten tapasrestaurant. Jättegod mt och som vanligt jätteportioner. Om ni väljer tapas, börja med ett par tre sorter, så att ni orkar äta upp. Dras krabbsallad var fantastisk, tänkte lägga ut ett recept på en liknande hemmagjord komposition under matfliken snart. Tro inte att salladerna i Barcelona alltid innehåller grönsallad, för det gör de ofta inte. Krabbsaladen bestod i huvudsak av färsk krabba, ägg och majonnäs. Över huvud taget serveras inte mycket sallad till maten, så en fruktsallad i Boquerian då och då känns skönt för magen efter allt kött och kaffe!
Eixample ligger den lite mer fashionabla delen av Barcelona, på och kring Passeig de Gracia där La Pedrera och flera andra berömda modernistahus ligger. Här finns också alla lyxaffärer och konceptbutiken Vincon som jag själv tycker är något överreklamerad, där finns allt möjligt inom heminredning, mycket Svensk design.



HUND, HÄST, KATT OCH ANDRA DJUR

HÄSTAR

image44

På tävling med Gay Knight som tyvärr inte finns längre



Här är älsklingpojken Happy Moon även kallad Mumskin, Pupsy och div annat som tyvärr inte heller finns mer.
Stor och maffig, 174cm i mankhöjd. På bilden till vänster har han sina paddar från Back on Track på sig, dem kan jag verkligen rekommendera, otroligt bra istället för en massa kladd med liniment. De innehåller en kinesisk lera som värmer jämt och inte för varmt. Jag provar alltid sådana produkter på mig själv innan jag använder dem på djuren och det var nära att jag behöll dem själv!


BILBO



Här är ponnyn, myten, legenden: Connemaraponnyn Bilbo, Den flygande köttbullen! Här med sin fodervärd Moa och hennes mamma nu i somras, samt vit hästkompis. Bilbo är född 1982 e Cliften Wind u Brolötens Kristall e Lanbay Inver och har reg.nmr 32282/82. Honom köpte jag 1990 och det var min första häst. Han är 25 år nu, men fräsch, frisk och lika istadig som vanligt.


HUNDAR
Våra hundar Maia och Lillan som jag berättat om tidigare är födda 1999 och 2001 av vår gamla hund, schabradoren Niki, som gick bort förra året 13 år gammal. Hon var världens finaste hund.



Niki i ca 8-10 års åldern



Niki med sina valpar 1999 och en liten Maia i gräset



Lillan och moderskeppet Niki i januari förra året, bara ett par veckor innan tanten gick bort. Pigg, frisk och stark hela livet!

FÅGLAR



Här är en av våra gamla hönapönor, hon heter Agda (som alla våra höns). Det är jätteroligt att ha dem och äggen är otroligt mycket godare än köpeägg, men tyvärr har vi haft rätt så mycket problem med räv som tagit hönsen och smittat hundarna med rävskabb. Hemsk sjukdom, det är inte lätt att vara en liten räv. Just nu verkar det dock inte finnas så mycket räv och de som finns verkar friska, så det blir nog höns igen snart!




Eller ankor, de är väldigt charmiga och lägger ägg som jag tycker är godare än hönsägg. De värper dock bara en begränsad period på våren, men den som väntar på något gott... De är ganska grisiga och de vill kunna bada, så det är lite mer skötsel med dem än med höns. När vi köpt ankungar har vi haft dem i badrummet tills de har blivit stora nog att hänga med hönsen. Då har vi lagt duschmunstycket på golvet och satt på vattnet svagt åt ankorna. De blir jätteglada och springer runt och duschar och skvätter vatten. Finns inget gulligare än ljudet av deras plattfötter när de springer runt på ett blött golv!


INNE I HUSET

2006 på våren började vi att göra om vårt vardagsrum. Det är fortfarande inte färdigt... Här kommer lite bilder på hur det hela har utvecklats! Brian som arbetar med fönster satte in ett nytt större fönster i vardagsrummet vilket gjorde att vi fick en fantastisk utsikt ut över åkern bakom oss. Det är nästan roligare att titta ut genom fönstret på alla små fåglar och annat än att sätta på tv:n!



Den nakna sanningen... Här är det gamla fönstret och den gamla tapeten som var lite sliten. (Bara lite, eller?)



Här är det nya fönstret isatt. När Brian sågat ut hålet för fönstret var det bara att trycka ut hela väggen. Lägligt nog kom det nysnö på natten efter att fönstret var färdigt så vi fick en jättefin vy på morgonen!



Här håller jag på att riva ner tapeteten och innerväggen eftersom vi beslutade oss för att ha brädväggen bakom uppe istället för ny tapet. Dammigt men roligt, att det kan vara så kul att riva ner saker!


GARDEROBEN



Här är min lilla garderob som bara används till mina favoritkläder, skor och väskor. Den är inte så stor, men det finns en del fina saker i den, bland annat mina två älsklingar, Chloé Paddington och Edith.






Min lilla samling av Dior samlarsaker med smink i, brukar använda dem som väsksmycken.





Kommer snart att lägga ut bilder på lite favoritsaker, bla Marc Jacobs, Pucci samt div skor!


FEST, MAT, DRYCK OCH BAKVERK

MITT 30-ÅRS FIRANDE

Den 3 juni 2006 firade jag min 30-årsdag med vänner och bekanta. Först serverades champagne och jordgubbar samt skagenröra, sedan en stor buffé med öl och vin och öppen bar hela kvällen.


 

Grillspett, Gazpacho, hembakt bröd och franska ostar från Collins Ostbod i Norrtälje



Gott och blandat från buffén




Jag och Lina vid champagnebordet Gabriel och Viktor visar upp solglasögon



Brian har bytt om och släppt ut håret efter maten

MOUSSETÅRTA



Tårtsmet:
5 1/2 Gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
7dl grädde
250-300 g fruktpuré (osötade mosade bär eller frukt)

Fruktgeléglasyr:
2 gelatinblad
2dl saft, ganska stark

Dekoration:
Säsongens bär eller frukt samt ev grädde att spritsa kanterna med

Springform
Plastfolie
Tårtan blir godast på bär som hallon, smultron eller körsbär. Mango är också en god smaksättare.

Lägg gelatinet till tårtsmeten i blöt i kallt vatten några minuter
Vispa äggulan med flosockret till en luftig pösig smet
Vispa grädden
Tårtan blir väldigt mäktig om man använder tjockgrädde, för lite lättare tårta, använd vispbar grädde
med mindre fettinnehåll
Häll av vattnet från gelatinbladen utan att krama ur dem
smält gelatinet tillsammans med ca 1 dl av den vispade grädden på svag värme
Tänk på att gelatinsmeten samt resten av ingredienserna bör vara rumstempererade när de blandas ihop, annars stelnar lätt gelatinet ojämt. Ställ inte gelatinsmeteni kylen då den delvis kan stelna, vänta tills den har svalnat i rumstemperatur!
Vänd ihop grädde, äggsmet, fruktpure samt gelatinsmeten till en slät mousse, vispa ej
Häll smeten i en springform, gärna klädd med plastfolie så blir tårtan lättare att ta ur. Ju mindre springform ju bättre, så tårtan blir hög och fin
ställ formen i kylen tills smeten stelnat, tar ca ett par h
Tårtan kan också frysas, tinar på ca 3 h
Lägg gelatinet till glasyren i blöt några minuter och smält dem sedan långsamt med saften
Om du vill ha en lite mer färgglad tårta, använd saft med stark färg eller använd karamellfärg
låt glasyren kallna i rumstemperatur tills den börjar tjockna något, skopa sedan försiktigt ut smeten över tårtan innan du tagit bort formen, låt stelna, dekorera




CHOKLADTÅRTA

Tårtsmet:
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Glasyrtryffel:
100 g smör
300 g mörk choklad, block eller annan
2dl grädde
1 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret och låt smalna av
Knäck äggen i en bunke
Blanda ner det smälta smöret och sedan de övriga ingredienserna,
rör inte mer i smeten än vad som behövs
Häll smeten i en springform, ju mindre formen är i diameter, ju högre kaka
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter tills kakan är fast i kanterna men mjuk i mitten
Låt svalna

Ställ fram smöret så det blir rumstempererat eller kör några sekunder på defrost i mocron så det blir lite mjukt
Hacka eller dela chokladen
koka upp grädde och socker, häll det över chokladen och rör runt till en slät smet
låt stå i kylen någon halvtimme tills glasyren stelnat något, bre sedan galasyren över den kalla kakan och dekorera med bär, blommor eller grädde
Snyggt är också att vira ett sidenband runt kanterna

GALET GODA BANAN & CHOKLADMUFFINS MED KAFFEGLASYR

SMET:

75 G SMÖR
2 ÄGG
1,5 DL SOCKER
1/2 DL MÖRK SIRAP
3 DL VETEMJÖL
2 TSK BAKPULVER
2 TSK VANILJSOCKER
1 DL GRÄDDE
2 MOSADE BANANER
50 G MÖRK CHOKLAD ELLER 3 MSK KAKAO
1 DL RIVEN KOKOS

GLASYR:

200 G FILADELPHILADELFIAOST
5-6 DL FLORSOCKER
4 MSK KAKAO
4 MSK SVALNAT KAFFE


Smält matfettet och lägg ner chokladen i det varma smöret och rör tills chokladen smält alternativt vispa ner kakaon
Blanda i resten av ingredienserna och häll upp i amerikanska muffinsformar, små eller stora
(Vanliga muffinsformar går att använda men ta dubbla, annars rinner smeten lätt ut)
Fyll formarna till ca 2/3
Grädda ca 15 min i 200 grader

Glasyren: Blanda färskosten, florsockret kakaon och kaffet till en ganska tjock, jämn smet
Bre över de avsvalnade muffinsens ovansida innan du tar av formarna
Det blir väldigt mycket glasyr så det går att göra halva satsen om man vill ha muffinsen lite magrare



SNITTAR OCH TILLTUGG:



TRADITIONELLA GURKSNITTAR

1 paket färskost av Philadelfiatyp
1-2 vitlöksklyftor
2-3 msk hackad dill, färsk eller frusen
vitt rostbröd
1 gurka
salt
peppar

Ta bort skalet på gurkan med en osthyvel och skiva den sedan i tunna skivor, också med osthyveln
Blanda färskosten med vitlök, dill, finhackad vitlök salt och peppar
Använd så mycket av varje ingrediens som du själv föredrar
Det går bra med svart, vit eller cayennepeppar
Bred smeten på en brödskiva, lägg på några skivor gurka och lägg på ytterligare en bredd skiva bröd ovanpå, tryck försiktigt ihop dem något
Skär bort kanterna på brödet och dela sedan brödskivorna över diagonalerna så det blir 4 små trekanter
Låt vila en stund i kylen före servering







TRÄDGÅRDEN



Brian vattnar rododendhron

Under det här avsnittet tänkte jag berätta lite mer allmänt om våra trädgårdsprojekt, hoppas jag kan bidra med lite tips till er som läser min blogg!



Här kommer några fina vinterbilder från trädgården:



Lillstugan i vinterskrud




Bilder tagna från det nya fönstret mot baksidan

Nu börjar det äntligen bli vår och et skjuter upp snödroppar, krokus och tulpanknoppar lite överallt, bilder kommer!

Vi har i dagarna (v. 10) täckt alla vintergröna växter samt rosor med säckväv eller fiberduk, vilket är viktigt för att de inte ska lurs av den starka vårsolen till att börja växa innan tjälen gått ur marken!
Då det kommit upp en hel del tulpanknoppar bredde vi lite fiberduk över marken ovanpå dem som skydd, och fäste med stenar. Tulpaner är tåliga, men i Roslagen som är en växtzon kallare än Stockholm kan man skynda på blomningen lite på det sättet.


DEN HEMLIGA TRÄDGÅRDEN

Ända sedan jag som liten läste Frances Burnetts bok om den hemliga trädgården har jag velat ha en egen och nu är den äntligen under uppförande! Den kommer inte att bli så stor, men den kommer att bli fin! Vi började med trädgården under sommaren 2005, men den är långt ifrån klar. Det tar tid att göra en hemlig trädgård... Jag kommer snart att lägga upp bilder så alla kan följa hur trädgården tar form, hoppas att vi kan bidra med några trädgårdstips!



Här är en liten vinterbild från första årets hemliga trädgård. Det blir en naturlig bakre vägg mot stenröset som har en syrenhäck bakom. Den främre sidan började vi med att sätta gamla grindstolpar av sten runt. Mellan stolparna har vi nu (våren 2006) planterat en avenbokshäck och gjort en liten vägg till vänster av liggande virke.





På min 30-årsdag fick jag en fontän som jag önskat mig jättelänge som vi också har satt upp, den står till höger i trädgården så den syns inte på den större bilden.



Till höger kommer vi att bygga växthus, så den hemliga trädgården kommer att bli som en liten bakgård till växthuset. Såg idag 9:e mars att det redan börjat komma upp tulpaner som jag planterat i höstas längs stenröset. Det är förmodligen ett ganska bra microklimat där jämfört med resten av tomten.

Under v. 10 ha vi täckt över alla vintergröna växter samt rosor med fiberduk eller säckväv, så också i hemliga trädgården, för att de inte ska brännas av den starka vårsolen. Vi täckte över tulpanerna också, men det mer för att skynda på tillväxten snarare än skydda dem från solen, då de är tåliga.

RSS 2.0
Bloggtoppen.se