Äppelmarknaden i Kivik


Här kommer lite bilder från Äppelmarknaden i Kivik. Det var verkligen häftigt att se äppeltavlan i verkligheten
för första gången, även om jag tycker förra årets motiv var finare. Jag och Brian slog vad innan om vad den skulle föreställa och jag gissade på att den skulle föreställa äppelodlingarna i Kivik, tror jag kanske har en karriär som spåtant framför mig? Tyvärr var det svårt att få bra bilder på tavlan eftersom det var så mycket folk (vilket ju i och för sig är jättetrevligt men lite trixigt när man ska fotografera). Jag tänkte åka upp någon dag framöver och köpa äpplen så då kanske det blir tillfälle att ta bättre bilder.

T/S SarpenI helgen var vi på Kiviks äppelmarknad. Jag har längtat i åratal efter att få se äppeltavlan de gör varje år i verkligheten, bilder kommer. Istället för att bila dit fick jag nys om att det skulle gå en eskadersegling till äppelmarknaden med alla de gamla skutorna på Österlen. Det finns 4 stora segelskutor längs kusten, nästan en för varje kustby/stad. Fantastiskt tycker jag som är besatt av gamla båtar trots att jag är en landkrabba. Kan bero på att jag under hela min barndom ville bli sjörövarkapten på ett stort skepp i stil med Ostindiefararen Göteborg (vill jag fortfarande förresten). Jag och Brian lyckades efter en del tjat och köplats på väntelista få åka med på Galeasen Sarpen från Simrishamn.
Vi hade ringt flera gånger och hört oss för om det kommit några återbud, då seglingarna såklart är jättepopulära var det ju givetvis fullbokat. På morgonen var det fortfarande fullt men vi blev rådda att åka till Simrishamn ändå ifall några inte skulle dyka upp och just när vi nästan var framme ringde de och sa att vi hade fått plats ombord.
Jag blev gladare än ett barn på julafton! Det var verkligen en fantastisk upplevelse, kommer att leva på detta i åratal!

Pumpapaj

I helgen roade jag mig med att göra massor av amerikanska pumpapajer, det är så vansinnigt gott och jag var tvungen att göra någonting av jättepumpan som jag köpte i veckan. Jag använde det här receptet. Generellt är det alltid för lite kryddor i pumpapajrecept så jag skulle rekommendera att minst dubbla mängden kryddor samt ha i lite mer socker. Dessutom är det gott med lite riven muskot i vilket inte står i receptet.
Det blev ganska mycket pumpapuré över men den är jättegod att blanda ihop med lite vitt vin och lök samt grädde till en soppa. Glöm heller inte att rosta pumpafröna i ugnen med lite salt och valfria kryddor på!

Pumpor

 


 

Överallt här nere är det fullt med pumpor nu, det är så vackert med alldeles orangea fält men såklart hade jag inte den bra kameran med mig så det fick bli halvtaskiga mobilbilder. 40 kr betalade jag för den helt enorma saken på ca 8 kg, en knubbig fransman, Rouge vif  d'Etampes. En pumpasort som jag läst brukar säljas på marknader i klyftor som gatumat i södra Europa. Tänk er en stor klyfta rykande varm pumpa på någon höstmarknad, jisses vad gott! Jag har tidigare använt den i grytor och det är fantastiskt.

De stackars hönsen från förra inlägget verkar i alla fall trivas, de modigaste av dem vågade sig ut igår och idag och har solat och grävt ner sig i sandgropar som tokiga, jag oroar mig för att de ska frysa men de är inte ett dugg intresserade av att krypa in under värmelampan utan håller på och upptäcker sitt nya hood.


Någon som vet hur frigående höns egentligenhar det?!Idag har jag varit och köpt höns. Tuppen Ture höll på att hoppa ur mameluckerna av glädje över de nya flickorna men nu var det ju inte det jag skulle skriva om. Dessa små flickor är ca 18 månader. Efter att ha vistats under fruktansvärda förhållanden är de nu för gamla för industrin. En höna lever lika länge som en katt, dvs 10-20 år men är efter bara ett drygt år redan förbrukade som värphöns. Mannen som sålde dem försöker sälja billiga hönor för att de ska få en andra chans hos privatpersoner.
Jag vill gråta när jag ser de nakna svedda små rumporna och fjäderlösa vingarna, hur kan det få vara så här? Med världens hårdaste djurskyddslagar är det fortfarande så vidriga förhållanden för framför allt fåglar. De är ju "frigående" nu för tiden, ungefär lika frigående som om man skulle låta alla passagerare i tunnelbanan under rusningstid leva resten av sina liv tillsammans i tunnelbanevagnarna, jättefrigående. Som en enda stor härlig familj! Snälla ni, köp kravmärkta/ekologiska ägg och kyckling om ni inte tycker det är helt ok att hönsen ser ut så här i 18 månader och sedan slaktas för att vi ska få billiga ägg.

Riksdagens öppnandeFrån riksdagens Öppnande igår. Om man bortser från att det ser ut som kungafamiljen är på väg till en begravning så tycker jag de lyckades väldigt bra med klädseln. Drottningen är min vinnare.

HästarHär bor jag :)

HittekattI veckan har vänner till mig med två supersöta barn varit och hälsat på. Vi passade på att åka till Glimmingehus och på vägen därifrån hittade barnen en liten mager övergiven katt under bilen. Enligt de som arbetar på slottet hade kissen lämnas kvar efter att några husvagnar åkt därifrån på sommaren, de hade matat den men kunde inte ta in den för deras egen katt var inte förtjust.
Hur kan man bara lämna en katt på parkeringen så där?! Mer och mer ger jag fullständigt upp tron på mänskligheten. Hur som helst så fick missen följa med hem, den har i princip sovit hela tiden i flera dagar, äter och gosar lite och somnar sedan om. Han/hon bor på övervåningen där inte hundarna kan komma upp så får den börja komma ner för trappen när den själv känner för det. Vår Måns är inte alls glad så vi får se hur det går, ingen i Skånetrakten som vill göra ett försök med kissen ifall den inte blir kompis med vår andra katt?

Elisabets paradis!Jag, Brian och Lina tog en promenad upp för kullarna mellan Kåseberga och Löderup i helgen.
Jag kan fortfarande inte riktigt fatta att jag faktiskt bor här, älskart!

RSS 2.0
Bloggtoppen.se