God jul!











Nu kommer det nog inte att bloggas något på ett par dagar, blir nog mer ätande och samvaro med familj och vänner under helgen. Jag har ännu inte hunnit svara på alla kommentarer jag fått senaste dagarna men jag försöker hinna ikapp så fort det bara går! Under tiden vill jag önska er alla en riktigt god jul! Underbart när det blir en vit sådan!

Gör dina egna praliner!











I helgen har jag tillverkat chokladpraliner på löpande band, är väldigt roligt att tillverka dem och ännu roligare att äta upp dem. Allt man behöver förutom choklad, en lång kniv att dra av överflödig choklad med och fyllning är formar. De finns att köpa på nätet, tex här.
Sedan är det bara att sätta igång och klura ut olika goda fyllningar och om man vill ha mörk, ljus vit choklad eller allihop. Använd fyllningar som inte är flytande, det är mycket svårare än att använda tex mandelmassa eller kola. Man kan ju lära sig att concha chokladen och temperera den, men så långt har jag inte gått, det får räcka med smält choklad direkt i formen.


1. Gör din fyllning och lägg chokladen på smältning i vattenbad.
2. Häll den smälta chokladen över formen så att den fylls helt och hållet upp till kant.
3. Häll tillbaka chokladen i vattenbadet så det bara är ett tunt lager choklad som täcker pralinformarna. (Det kan vara svårt att få ett tillräckligt tjockt lager med choklad, låt därför gärna formen vara kylskåpskall så det första lagret stelnar snabbt längs kanterna innan du häller av den.) Använd ovansidan av en kniv och  dra bort all överflödig choklad som ligger kvar på formens ovansida, detta är viktigt annars blir pralinerna ojämna i formen undertill om man inte hela tiden ser till att den platta ovansidan av formen är fri från chokladklumpar.
4. När det tunna lagret choklad har smält är det dags att stoppa i fyllningen. Fyll inte hela vägen upp till kanten utan lämna ett litet utrymme för chokladen som skall bilda botten.
5. Om din fyllning behöver stelna, vänta till den är någorlunda stel och häll sedan över choklad, återigen så att den täcker hela formen.
6. Skrapa av formen med avansidan av en kniv igen så att all överflödig choklad är borta.
7. När chokladen stelnat häller man ur den ur sin form. Ibland sitter den ganska hårt så då får man bryta lite i kanterna på formen och slå ner den i bänken så pralinerna kommer ur. en stund i frysen gör det enklare att få loss dem.
8. Nu är det klart, men tänk på att fingeravtryck syns väldigt mycket, så hantera dina praliner med handskar eller en påse över handen.

Hoppetossa



Piratskeppet Hoppetossa har jag, sambon, brorsan och hans sambo nyligen klickat hem till två söta barn men jag tror jag behåller det själv. Har sedan bara ett par års ålder velat bli sjörövare och vill det fortfarande. Får akut leksug när jag ser alla Pippileksakerna som finns nu! Om kartongen råkar vara tom när paketet ska öppnas kan det tänkas att jag har gömt det hemma någonstans.

Pepparkakor



Bilden är från förra året men nu ska jag försöka komma igång lite och baka pepparkakor, vi får se om det blir ett pepparkakshus ockås eller om jag smiter från det i år...

Julklappstips!



Här kommer ett litet julklappstips för er som är sent ute, fungerar för både henne och honom. De finns att köpa här. Finns som de flesta antagligen redan vet i flera färger. Dessutom är de på rea. 229 kr istället för 695 tycker jag är ett väldigt bra pris! Min favorit är den vita, tror jag, svårt att bestämma mig, funderar på att beställa den svarta till min sambo. Vilken är er favorit?

Mer vinter









Oj, nu har jag inte så lite kommentarer att svara på, har aldrig hamnat på förstasidan på Blogg.se och nu fick jag två inlägg överst på bara ett par dagar! Tyvärr är det väldigt många som inte lämnat någon svarsadress, kommentera gärna igen så jag kan svara på era inlägg! Min helg har spenderats i Stockholm, födelsedagsmiddag och adventslunch, mycket trevligt. Vi var en sväng på musslan också, vilken nostalgi, har inte varit där på minst tio år men det var sig likt. Idag ska jag ge mig ut och palla en julgran och sedan svara på alla kommentarer. Här kommer lite bilder från den senaste veckan, ha en fin Lucia nu!

Andre Geim



Här kommer Andre Geims tal från Nobelbanketten, jag tyckte det var jättebra, vad tycker ni?

Nobel



Den tionde december varje år är verkligen en helig dag för mig, ser allt som har med Nobelpriset att göra. Kombinationen av gala, pompa och ståt ihop med att kunskap och framsteg firas istället för det vanliga larvet på tv är för mig helt underbar. Tycker inte det blir så mycket bättre än såhär i klänningsväg, helt fantastiskt men rynkorna över magen gjorde ju att man blev lite misstänksam! (Tydligen var det inte bara jag som funderade över om det är en liten prinsessa/prins på väg) Skorna är jag så avundsjuk på så jag vet inte var jag ska ta vägen. Någon mer som hörde Andre Geims tal? Det var verkligen helt otroligt bra, ett av de bästa tal jag någonsin hört! Mellan prisutdelningen i Konserthuset och middagen på Stadshuset hann jag sticka ut på en superhärlig ridtur med Sara, helt underbart att galoppa omkring i snön på min lilla köttbulle!

Uppdatering: Det var tydligen lite provocerande att jag skrev att det var mycket larv på tv och samtidigt hänger på skvallret om en eventuell graviditet. Det är möjligt att det är dubbelmoral, sant, men jag vill poängtera att jag inte sagt något om att Kronprinsessans mage skulle vara stor, hon är jättesmal, vältränad och kan verkligen inte anklagas för någon viktuppgång, det var bara det veckade tyget som jag tyckte var lite spännande!

Marshmallows






Nu har jag drabbats av den årliga julgodismanin efter att ha fått en söndagsbilaga av Sara där det fanns bra godisrecept som jag inte gjort tidigare. Igår var det stor tillverkning av marshmallows, enkelt, supergott och visst blev karamellfärgsmönstret på toppen vvackert!? Receptet hittar ni på min hemsida.
Från det ena till det andra, någon som såg Mario Vargas Llosas nobelföreläsning igår? Tyckde den var tidvis fantastisk, men ibland vandrade tankarna iväg och jag hade svårt att koncentrera mig, vad tyckte ni?

Chokladkorv



Igår kväll roade jag mig med att göra chokladkorvar. Ser vrekligen först ut som lufttorkad korv fast det är godis. Hittade receptet i Expressen söndag men har ändrat lite i det. Recept finns på min hemsida. Gå in på Julen på Stenvreten och vidare till Godis.

Vinter
















Här kommer lite vinterbilder från helgen, nu ska jag sätta mig och mumsa i mig några av alla lussekatterna!

Globen







I helgen var vi några stycken på Stockholm International horse show, bland annat. Vi hade en riktig lyxhelg med indisk mat, julmarknad och fika i Gamla Stan, julskyltningen på NK, champagne på Zink grill, Harry Potter, brunch på Clarion och sedan Globen. Det enda jag köpte var en sadelpad i fårskinn till Bilbo. Väldigt nödvändigt eftersom jag alltid rider barbacka, men den var ju så fin...

Vinter



Har inte blivit mycket skrivet på den här bloggen på länge, jag har helt enkelt inte haft någon lust, har varit så mycket annat sista tiden, både bra och dåligt. Nu ska jag i alla fall försöka komma igång igen, så här såg det ut bakom stallet i morse när jag släppte ut hönsen, vackert men lite väl kallt nu tycker jag!

RSS 2.0
Bloggtoppen.se