Paris och Barcelona

PARIS


Om du åker till Paris, missa inte Montmartre, de gamla konstnärskvarteren kring Sacre Coeur. Strunta i turistfällorna med porträttmålning o liknande och strosa bara omkring i de pittoreska kvarteren eller se på utsikten. Blir du trött i benen finns en linbana från Sacre Coeur. Caféerna på de större gatorna är dyra och ser inte ut att vara värda ett besök.



På Rue St Honoré i 8:e arrondissemantet ligger trendiga konceptbutiken Collette. Missa inte ett besök där, det finns små saker med allt från vettiga priser, som försvarets hudsalva, till annat som inte passar en plånbok utan kungligt apanage. Även om man inte har råd med så mycket därinne är det ändå ett perfekt tillfälle att kolla in vad som enligt Collette är hetast just nu och ta inspiration från det!
Vill du lyxshoppa, alternativt förnstershoppa så håll dig kvar i området där de flesta stora modehus har butiker, eller ännu bättre, ta dig till en tvärgata till Champs Elysées, Avenue Montagne, som är en av de lyxigaste gatorna i världen. När du ändå är i närheten, gör ett besök på Louis Vuittons flaggskeppsbutik på Champs Elysées!
Lite mer modernt trendigt är området kring Operan och Bastille, 11:e och 12:e arrondissementet. Var inte rädd för att åka kommunalt, att ta Metron är billigt och enkelt.





Jag och pojkarna vid Moulin Rouge Montmartre



Jag i trappan på Louvren

Ett bra och billigt tips för att roa sig ute i Paris kvällstid är att ta sig till Latinkvarteren i 5:e och 6: arrondissementet, där finns mysiga pubar och restauranter och trevligt folk, många studenter och supertrevlig stämning. Det finns inte allt för gott om livsmedelsbutiker inne i de centrala delarna av paris. Dock finns mängder av bra bagerier och affärer som säljer vin och ost om man vill ut på picninc. Om man behöver mer vanliga livsmedel kan jag tipsa om en Monoprix på Avenue de L ´ Opera mellan 1:a och 2:a arrondissementet bara några kvarter från Louvren.



Nike från Samotrake

Louvren är ytterligare en plats i Paris som är väl värd att besöka. Det är enormt, så fundera ut i förväg vad just du vill se och försök att hålla dig till det om du någonsin vill komma ut därifrån!
Ytteligare sevärdheter är förstås Notre Dame och inte att förglömma, det svulstiga och fantastiska Versailles! I Versailles stora slottsträdgård finns ett jättemysigt café med trevlig personal och jättegoda glassbakelser. Till Versailles tar man sig med RER-tåg, vilket tar ca en halvtimme. Tänk på att Versailles liksom många andra muséer är stängt på måndagar!

Boende: Ett billigt och centralt hotell som vi bott på en gång, vilket då var rent fräscht och trevligt är Hotel Montpensier på Rue de Richelieu alldeles runt hörnet från Louvren och Tuileirierna.



BARCELONA

I februari 2007 var vi 3 dagar i Barcelona, en stad jag verkligen kan rekommendera!



Bild från strandpromenaden vid Ciutadella via Olimpica, ett ganska nybyggt område, tunnelbanestationen har samma namn, med flera restauranter med stora uteplatser och nattklubbar. Här finns också ett stort casino och hotell. När vi tog bilden satt vi på en restaurant och nattklubb som heter Baha Beach Club. Det var lite mer avslappnat än de övriga ställena men med superbra mat, till galet låga priser. Skaldjursfatet går inte att äta upp ensam, tänk på det om ni åker dit, att portionerna är enorma! Till det beställde vi i in en flaska Cava som bara kostade några euro! Det bästa minnet från Barcelona är helt klart maten. Om man inte vet vart man ska gå utomlands tycker jag det är svårt att hitta bra mat, i Stockholm känns ändå de flesta ställen ganska fräscha, det går alltid att få en fin sallad eller stor god smörgås, så är det inte i resten av Europa enligt min erfarenhet. Barcelona var dock suveränt. Deras motsvarighet till Capuchino heter Cafe con Leche och är jättegott tillsammans med en färsk croissant. I Spanien är de sötare än i Frankrike, med ett gott penslat överdrag av sockerlag.



En annan del av strandpromenaden



Brian och jag i Barri Gothic området nära La Rambla. Vi strosade omkring ganska mycket i Barri Gotic som är väldigt mysigt med massor av små affärer, tyvärr ganska mycket turistshopppar också. I El Born som ligger intill är det lite trendigare, men shopping är svårt i Barcelona, vi hittade i alla fall inte så mycket kläder och skor vi ville ha, men däremot är det ett utmärkt ställe att handla med sig växter från. På Ramblan som är uppdelad i olika delar är en av delarna blomsterförsäljarnas, där köpte jag en stor Bouganvillea och en Kamelia för bara några euro. I början av Ramblan på Place de Catalunya finns en stor Zara, men det finns mest samma saker som på Zara i Sverige.
Den stora höjdpunkten ligger vid Ramblan, La Boqueria, saluhallen, som ligger under ett tak som påminner om en tågstations. Därinne finns ett superbra pizzaslice ställe, fantastiska skaldjur samt frukt och grönt, små restauranter osv. Som våra svenska saluhallar, fast det är ju alltid roligare att gå i en man inte varit i förut... Missa inte de färdiga fruktsalladerna i en plastburk med gaffel till, mellan 2 och 3 euro och fantastiskt goda. Färskpressade fruktjuicer i portionsförpackningar finns för 1 euro.
På andra sidan Ramblan ligger Barri Xines, Barcelonas Chinatown. Det är också stadens glädjekvarter och inte alls på det lite roligare "lekfulla" sättet som i sexkvarteren i Paris eller Hamburgs Reperbahn, bara prostituerade som står uppställda som levande alléer längs gatan. Känns mest tragiskt.



La Sagrada Familia av den berömde hemmasonen Gaudi. Kyrkan ser väldigt olika ut från olika håll, så gå runt hela och titta. Akta er för horder av utklädda typer som vill ta kort mot betalning både vid Sagrada Familia och på Ramblan!



Gaudis La Pedrera, korten tagna från vårt hotellfönster i området Eixample. Vi bodde på hotel Condes de Barcelona, på den billigare delen av hotellet. Det är dyrt att bo i Barcelona så det hotellet var bra för vad det kostade när man jämför med andra hotell och läget var suveränt. Hotell Condes de Barcelona ligger på Passeig de Gracia. Hotellet är uppdelat på två hus på olika sidor gatan, den ena delen är mer fashionabel än den andra. Tyvärr får deras hemsida en att tro att det är den finaste delen man kommer att bo på viket inte var fallet i verkligheten, även om den billigare delen är ganska bra också. I samma byggnad som den delen ligger en suverän liten tapasrestaurant. Jättegod mt och som vanligt jätteportioner. Om ni väljer tapas, börja med ett par tre sorter, så att ni orkar äta upp. Dras krabbsallad var fantastisk, tänkte lägga ut ett recept på en liknande hemmagjord komposition under matfliken snart. Tro inte att salladerna i Barcelona alltid innehåller grönsallad, för det gör de ofta inte. Krabbsaladen bestod i huvudsak av färsk krabba, ägg och majonnäs. Över huvud taget serveras inte mycket sallad till maten, så en fruktsallad i Boquerian då och då känns skönt för magen efter allt kött och kaffe!
Eixample ligger den lite mer fashionabla delen av Barcelona, på och kring Passeig de Gracia där La Pedrera och flera andra berömda modernistahus ligger. Här finns också alla lyxaffärer och konceptbutiken Vincon som jag själv tycker är något överreklamerad, där finns allt möjligt inom heminredning, mycket Svensk design.



Kommentarer
Postat av: Vendela.

åh, nu längtar jag tillbaka till Paris. Jag bodde mitt i Monmatre och bara älskade det. Men just nu skulle jag vilja ta en riktigt lång tripp till thiland. det skulle vara härligt. ha det bäst :)

2007-11-05 @ 08:40:54
URL: http://frokenrundberg.blogg.se
Postat av: Vendela.

jag bodde där i en vecka ungefär, haha. men det var en underbar vecka kan jag säga :D

2007-11-05 @ 14:42:39
URL: http://frokenrundberg.blogg.se
Postat av: Titti

Jag fattade nog inte riktigt om jag skulle tycka till om Barcelona eller Paris eller om jag skulle tipsa om något annat?

Nåja, jag tar det sistnämnda i o m att du varit på dom två första ställena redan.
Mitt STARKA tips är ROM!!! Underbara ROM med alla trevliga italienare...*längtar tillbaka*
Mitt tips är Rom, tidigt på våren - gärna som vi var där i slutet av mars, början av april. Då är vädret alldeles underbart med ca 20-25 grader medans det härhemma kan vara snöblask och några minusgrader! Det är lätt att ta sig fram i Rom. Metron är kanon och stan är inte större än att vår då 3½ åring kunde vandra mycket! Och jag menar _mycket_! Hon har i o f alltid varit en "självgående typ" men i o m att det var mycket att se och så härligt väder så njöt även hon.
Härligt att gå i alla underbara butiker som du bara drömt om! Alla kända designers har sina ställen samlade vid Fontana di Trevi.
Så mitt tips; ÅK EN VÅRTRIPP TILL ROM!!!

2007-11-05 @ 18:00:50
Postat av: cilia

jag harsjälv varit i Barcelona, i somras, och där var det jättebra fast inte så bra väder under den dagen vi var där. Las Ramblas hade massa fina saker, speciellt alla pantomimer eller vad det heter.
Paris skulle jag också jättegärna vilja åka till, det verkar väldigt fint och franska är så snyggt också haha.

annars. skulle jag vilja åka till et varmt ställe iallafall som det är nu! typ någon ö i medelhavet, maldiverna, barbados osv.

2007-11-05 @ 18:30:44
URL: http://ccilia.blogg.se
Postat av: Camilla

Dit jag helst skulle vilja åka nu, så inför jul och allt, är till London. Var där för 3 och ½ år sedan (tiden går så fort) innan jag tog studenten med min klass och jag blev helt kär i den staden. Har alltid sagt att jag vill åka dit vid jul, för att se all julskyltning. Så hit vill jag åka varje år runt jul. En dag ska jag göra det. Nu är väl inte direkt läget, när det inte är jätte många veckor kvar tills bebisen kommer. =)
*kram kram*

2007-11-06 @ 09:06:58
URL: http://camc.blogg.se
Postat av: Jelena

Jag skulle helst åka till Paris just nu, och julhandla (med obegränsad budget förstås, man får väl drömma?), vore helt perfekt faktiskt.

2007-11-06 @ 17:21:09
URL: http://styleiseternal.blogg.se
Postat av: Julia

Två superresmål, verkligen. Men hade jag fått välja nu hade jag åkt till Paris. För det första har jag inte varit där (har varit i Barcelona) och Paris verkar ha mycket att erbjuda; shopping, kultur, och som du säger finns ju Montmatre att uppleva, och Moulin Rouge. Filmen Moulin Rouge har länge varit min favoritfilm, så jag vill mer än gärna se den röda kvarnen in real life ;)

Men visst skulle jag gärna uppleva Barcelona igen, med Gaudiparken och Sagrada de Familia samt La rambla. Två storstäder för både puls och avkoppling. Kul att du fått besöka båda :)

Jag länkade om tävlingen i min blogg här:

http://stenvreten.blogg.se/resor_utflykter_och_trdgrd.html

Kram!

2007-11-06 @ 22:31:25
URL: http://chiwoww.webblogg.se
Postat av: Julia

Oj, nu råkade jag länka fel.. här är den rätta länken:

http://chiwoww.webblogg.se/1194383709_tvla_med_elisabet.html

:D

2007-11-06 @ 22:32:26
URL: http://chiwoww.webblogg.se
Postat av: Eva

Det var väldigt bra skrivet och många fina bilder, du borde ju skriva en resebok. :o))
Paris är verkligen en stad jag skulle vilja åka till.. den staden känns så romantiskt tycker jag och vacker. Så dom bilderna gillar jag lite mer än Barcelona-bilderna. hehe ;o)
Får väl se om jag kommer iväg någon dag... Tack för alla tips om Paris! :o))
/Eva

2007-11-08 @ 23:47:41
URL: http://blixman.blogg.se
Postat av: mimzanstar

Dit jag längtar mest just nu är NY, hade varit coolt att åka på shoppingweekend dit. Men har man inga pengar får man stanna hemma..hoppas hoppas man vinner...ha det bra.

2007-11-09 @ 10:50:34
URL: http://mimzanstar.blogg.se
Postat av: Sofia

Skulle jättegärna vilja åka till Paris men just nu är jag nog mest sugen på lite sol och bad.
Helst på Gran Canaria bland alla vågor :)

2007-11-09 @ 14:26:42
URL: http://sofiakpa.blogg.se
Postat av: jjohannaah

Jag vill åka till New York eller Kina!!
Hoppas ja har lyckan med mej denna gången =D

2007-11-09 @ 15:40:33
URL: http://jjohannaah.blogg.se
Postat av: Ellinor

Tack så jätte mycket för tipsen!

Ser verkligen fram emot denna resan och tror att det kommer att bli toppen!

Kram

2009-01-08 @ 13:38:28
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: Tobias

Hitta nya och bra nattklubbar på krogguiden.nu

2009-10-14 @ 22:28:08
URL: http://krogguiden.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Jag har placerat min blogg i Norrtälje på bloggkartan.se Bloggtoppen.se